Curatele en bewind

Niet iedereen kan in alle opzichten voor zichzelf zorgen of de financiën regelen. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. Om te voorkomen dat anderen hier misbruik van maken, kan de kantonrechter een curator, bewindvoerder of mentor benoemen. Deze persoon neemt beslissingen voor de betrokkene over de benodigde zorg en de financiën.
Curatele, bewind en mentorschap zijn verschillende maatregelen om mensen te beschermen die zelf geen goede beslissingen kunnen nemen.

  • Bewind is bedoeld voor wie zijn financiële zaken niet zelf kan regelen.
  • Mentorschap gaat over het nemen van beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokkene.
  • Curatele is bedoeld voor mensen die hun financiële en persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen. Wie onder curatele staat wordt handelingsonbekwaam.

Voor het aanvragen van een curatele, bewind of mentorschap is geen advocaat nodig.

Om te bepalen welke beschermingsregeling wordt aangevraagd en voor het invullen van de aanvraag en het zorgen voor de bijlagen, kan het toch prettig zijn om hierbij juridische hulp te krijgen van een advocaat of notaris. Wij begeleiden u graag bij deze aanvraag.

Ook kunnen we u helpen wanneer u zelf als bewindvoerder, mentor of curator bent aangesteld.

Hoe kunnen we u van dienst zijn?

Informeer naar wat Everest Notariaat voor u of uw organisatie kan betekenen.