Trouwen en samenwonen

Woont u samen zonder te trouwen of zonder een geregistreerd partnerschap te sluiten bij de gemeente? Dan heeft de wet niets voor u geregeld. Alle bezittingen en schulden zijn van ieder apart. In een samenlevingsovereenkomst regelt u welke bezittingen van u samen zijn. Gaat u trouwen of registreren als partner? Dan regelt de wet automatisch dat alle toekomstige bezittingen en schulden van u samen zullen zijn. Wilt u dit niet? Dan moet u dit vastleggen bij de notaris.

Samenwonen

Een samenlevingsovereenkomst is vaak een noodzakelijke voorwaarde om uw partner in aanmerking te laten komen voor een nabestaandenpensioen. Een melding bij het pensioenfonds is daarnaast vaak een vereiste. In een overeenkomst legt u ook vast wat er gebeurt met bijvoorbeeld uw woning en uw pensioen als u uit elkaar zou gaan. Een erfenis kan niet in een samenlevingsovereenkomst worden geregeld. Daarvoor moet altijd een testament worden gemaakt!

Trouwen

Bij de notaris legt u vast welke bezittingen en schulden van u samen zullen zijn en welke niet. Daarnaast kunt u nog allerlei regelingen opnemen. Bijvoorbeeld over het delen van de kosten van de huishouding, het delen van pensioenopbouw en het verrekenen van vermogen bij het einde van het huwelijk.

De voorwaarden maken het mogelijk dat u wel deelt in het vermogen van uw partner maar niet direct aansprakelijk bent voor de schulden die uw partner heeft (bijvoorbeeld een studieschuld of schulden vanwege een onderneming).

Bent u ondernemer of is er een kans dan één van u later een eigen onderneming start? Maak dan vooraf alvast duidelijke afspraken om uw vermogen beter te structureren en te beschermen.

Ook huwelijkse- en partnerschapsvoorwaarden kunnen worden gewijzigd of zelfs worden opgeheven. Wij kijken uw voorwaarden graag na en kunnen u vertellen of een wijziging van de voorwaarden voordelen heeft.

Kijk voor meer informatie op  www.notaris.nl

Hoe kunnen we u van dienst zijn?

Informeer naar wat Everest Notariaat voor u of uw organisatie kan betekenen.